top of page
xff.jpg

Ä°CRA HUKUKU KAPSAMINDA MENFÄ° TESPÄ°T DAVASI

Ä°CRA HUKUKU KAPSAMINDA MENFÄ° TESPÄ°T DAVASI

Tespit davaları 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun ‘’dava çeÅŸitleri, dava ÅŸartları ve ilk itirazlar’’ baÅŸlıklı ikinci kısmının, 106. maddesinde tespit davaları baÅŸlığı altında düzenlenmiÅŸtir. Tespit davası yoluyla, mahkemeden, bir hakkın veya hukuki iliÅŸkinin varlığının ya da yokluÄŸunun yahut bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesi talep edilir. Bu kapsamda açılabilecek tespit davaları müspet (olumlu) ve menfi (olumsuz) tespit davaları olarak ikiye ayrılmaktadır.

​

Menfi tespit davası, bir hak ya da hukuki iliÅŸkinin mevcut olmadığının tespitini saÄŸlamaya yönelik açılan davalardır. Menfi tespit davaları ile genel hukuk yargılamalarında karşılaşılmaktadır. Bununla birlikte icra hukuku kapsamında da borçlunun para borcu olmadığını tespit ettirmek amacıyla sıklıkla menfi tespit davası yoluna baÅŸvurduÄŸu görülmektedir.

​

Ä°cra hukuku kapsamında menfi tespit davası, Ä°cra Ä°flas Kanununda düzenlenmiÅŸtir. Alacaklı tarafından bir icra takibi baÅŸlatılmasından önce borçlu, borçlu olup olmadığının tespiti için menfi tespit davası açabilir. Bu durumda borçlunun menfi tespit davası açmasında hukuki yararı olduÄŸu kabul edilmektedir. Borçlu bu davayı kendisine karşı bir icra takibi baÅŸlatılmadan önce veya icra takibi baÅŸlatıldıktan sonra da açabilecektir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, alacaklıya takip konusu borcun ödenip ödenmediÄŸi hususudur.

​

  • Borçlu tarafından icra takibini konu alan borç ödenmemiÅŸse menfi tespit davası,

  • Borçlu tarafından icra takibini konu alan borç ödenmiÅŸse, aslında borç olmadığı halde ödenen paranın iadesi amacıyla istirdat davası açılacaktır.

​

Borçlu, aleyhine baÅŸlatılan icra takibinde, borcu ödemeden borçlu olmadığının tespiti amacıyla menfi tespit davası açacaktır. Borçlunun menfi tespit davasını kazanması halinde aleyhine baÅŸlatılan icra takibi iptal edilecek ve borcu ödemekten kurtulacaktır.

​

  1. Menfi Tespit Davasının Ä°cra Takibinden Önce Açılması

Menfi tespit davasının icra takibi baÅŸlatılmadan önce açılabilmesi için borçlunun borçlu olmadığının tespitinde hukuki yararının olması aranmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki borçlu tarafından menfi tespit davasının açılması alacaklı tarafından baÅŸlatılacak icra takibini engellemeyecek ve baÅŸlatılması halinde takibi kendiliÄŸinden durdurmayacaktır. MeÄŸerki borçlu tarafından alacağın %15’inden az olmayan bir teminat yatırılmasın. Teminatın mahkemeden ihtiyati tedbir istemek suretiyle yatırılması halinde mahkeme icra takibinin durdurulmasına karar verebilecektir.

​

Ä°Ä°K madde 72/2 hükmü ÅŸu ÅŸekildedir;                           

‘’Ä°cra takibinden önce açılan menfi tespit davasına bakan mahkeme, talep üzerine alacağın yüzde on beÅŸinden aÅŸağı olmamak üzere gösterilecek teminat mukabilinde, icra takibinin durdurulması hakkında ihtiyati tedbir kararı verebilir.’’

​

  1. Menfi Tespit Davasının Ä°cra Takibinden Sonra Açılması

Menfi tespit davası, icra takibi baÅŸlatıldıktan sonra da borçlu tarafından açılabilir. Dava açılırken borçlunun, borçlu olmadığının tespitinde hukuki yararının olması aranmaktadır. Davanın takipten sonra açılması durumunda ihtiyati tedbir kararı almak ve teminat yatırmak suretiyle icra takibini durdurmak mümkün deÄŸildir. Her ne kadar takibi durdurmak mümkün deÄŸilse de alacağın %15’inden az olmayan bir teminat yatırıp ihtiyati tedbir kararıyla, takip sonunda icra veznesine giren paranın alacaklıya ödenmesinin önüne geçilebilir. Özetle ihtiyati tedbir kararı almak suretiyle hacze veya satışa engel olunamayacaktır.

Uygulamada, haciz iÅŸlemleri yapılmamış veya haciz yapılıp malların satışı gerçekleÅŸmemiÅŸse, borçlu borç miktarını (faizi ve giderlerle birlikte) depo edip ayrıca %15’ten az olmayan bir teminatı yatırarak mahkemeden ihtiyati tedbir yoluyla takibin durmasını talep etmektedir. Mahkemenin ihtiyati tedbir talebini kabul etmesi, haciz yapılmasına engel olmakta, teminat karşılığında, davanın sonuna kadar para alacaklıya ödenmemektedir.

​

Ä°Ä°K madde 72/2 hükmü ÅŸu ÅŸekildedir;

‘’Ä°cra takibinden sonra açılan menfi tespit davasında ihtiyati tedbir yolu ile takibin durdurulmasına karar verilemez. Ancak, borçlu gecikmeden doÄŸan zararları karşılamak ve alacağın yüzde on beÅŸinden aÅŸağı olmamak üzere göstereceÄŸi teminat karşılığında, mahkemeden ihtiyati tedbir yoluyla icra veznesindeki paranın alacaklıya verilmemesini isteyebilir.’’

 

MENFÄ° TESPÄ°T DAVASININ KABULÜNÜN SONUÇLARI

Borçlu tarafından alacaklı aleyhine açılan ve borçlu olmadığını konu edilen menfi tespit davasının mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde icra takibi durur ve mahkeme ilamının kesinleÅŸmesinin akabinde takip iptal edilir. EÄŸer dava sürecinde veya öncesinde borçlunun mallarına haciz konulmuÅŸsa bu hacizler kalkar. EÄŸer ki malları satılmışsa, satıştan elde edilen bu bedeller borçluya ödenir. Borçluya haksız ve kötü niyetli icra takibi baÅŸlatan alacaklı, borçlunun talebi ile %20’den az olmayan icra inkâr tazminatına mahkûm edilir.

 

MENFÄ° TESPÄ°T DAVASININ REDDÄ°NÄ°N SONUÇLARI

Borçlu tarafından alacaklı aleyhine açılan ve borçlu olmadığını konu edilen menfi tespit davasının mahkeme tarafından reddedilmesi halinde borcun varlığı kesin hükümle tespit edilmiÅŸ olur. Bu karar ile daha önce borçlu lehine tedbir kararı verilmiÅŸse bu karar kalkar ve alacaklı icra takibine devam eder. Borçlu, alacaklının alacağını geç almasına sebep olmasından dolayı alacaklının talebi aranmaksızın mahkeme tarafından resen %20’den az olmamak üzere tazminat ödemeye mahkûm edilir.

whatsapp.png
bottom of page