top of page
xff.jpg

ISRARLI TAKÄ°P (STALKÄ°NG) SUÇU

ISRARLI TAKÄ°P (STALKÄ°NG) SUÇU

Israrlı takip kavramı; ‘’MaÄŸdur istemediÄŸi halde ona sürekli telefon etmek, mektup göndermek veya diÄŸer iletiÅŸim araçları vasıtasıyla iliÅŸki kurmaya çalışmak, e-mail, sms vb. göndermek veya siber ısrarlı takip gerçekleÅŸtirmek, maÄŸduru bir yerde beklemek, takip etmek, gözetlemek, istenmediÄŸi halde çiçek, hediye veya herhangi baÅŸka bir eÅŸya göndermek, kamuya açık bir yerde veya internet ortamında maÄŸdur hakkında söylentiler yaymak veya bilgi/resim vb. kiÅŸisel verilerini paylaÅŸmak gibi davranışlar olarak karşımıza çıkmaktadır.’’ [1]

​

Israrlı takip, hukukumuza ilk kez 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Åžiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un ilk maddesinin birinci fıkrası ile girmiÅŸtir. Ardından 27 Mayıs 2022 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete ile suç olarak tanımlanarak Türk Ceza Kanununda yerini almıştır.

​

Israrlı takip suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun ‘’Hürriyete Karşı Suçlar’’ baÅŸlıklı yedinci bölümünün 123/A maddesinde düzenlenmektedir. Ä°lgili kanun maddesi uyarınca ısrarlı takip suçu, failin ısrarlı bir ÅŸekilde; fıziken takip etmek ya da haberleÅŸme ve iletiÅŸim araçlarını, biliÅŸim sistemlerini veya üçüncü kiÅŸileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluÅŸmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliÄŸinden endiÅŸe duymasına neden olan eylemlerde bulunması olarak tanımlanmaktadır.

​

HANGÄ° HAREKETLER ISRARLI TAKÄ°P SUÇU OLARAK KABUL EDÄ°LÄ°R?

Israrlı takip suçunu oluÅŸturan fiiller kanuna sınırlı olacak ÅŸekilde sayılmamıştır. Asolan failin hareketlerinin maÄŸdur üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluÅŸturması, kendisinin veya yakınlarının güvenliÄŸi için endiÅŸe duymasına sebep olması, özetle huzur ve sükûnunun bozulmasıdır.  

​

Israrlı takip suçunu oluÅŸturan eylemleri aÅŸağıdaki ÅŸekilde örnekleyebiliriz;

​

  • Failin ölçüsüz bir ÅŸekilde maÄŸdura mesaj atması, araması veya mektup göndermesi,

  • Failin maÄŸdur istemediÄŸi halde çiçek veya hediyeler göndermesi,

  • Failin maÄŸdur ile arkadaÅŸ çevresi aracılığı ile iletiÅŸim kurmaya veya bilgi almaya çalışması,

  • Failin sıklıkla maÄŸdurun karşısına çıkması veya takip etmesi,

  • Failin maÄŸdur tarafından davet edilmediÄŸi halde habersiz ÅŸekilde iÅŸyerine, okuluna veya bulunduÄŸu mekânlara gelmesi,

  • Failin takipleri sonucunda maÄŸdurun faille karşılaÅŸmamak için iÅŸyerine giderken sürekli olarak kullandığı güzergâhı deÄŸiÅŸtirmesi veya çalışma saatlerini deÄŸiÅŸtirerek özgürlüÄŸünün kısıtlanması,

  • Failin eylemleri neticesinde maÄŸdurun evinde, ilave güvenlik önlemleri almak zorunda kalması,

  • Failin eylemleri neticesinde maÄŸdurun evini deÄŸiÅŸtirmesi veya taşınması,

  • Failin eylemleri neticesinde maÄŸdurun bedensel veya ruhsal saÄŸlığının bozulması,

  • Failin eylemleri neticesinde maÄŸdurun iÅŸ yerindeki veriminin düÅŸmesi,

  • Failin eylemleri neticesinde maÄŸdurun sosyal alışkanlıklarını veya sosyal faaliyetlerini deÄŸiÅŸtirmesi ya da askıya alması fiilleri ısrarlı takip suçunu oluÅŸturacaktır.

​

ISRARLI TAKÄ°P SUÇUNUN CEZASI NEDÄ°R?

Failin ısrarlı takip suçunu oluÅŸturan fiilleri iÅŸlemesi ve bu durumun maÄŸdur üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluÅŸturması veya maÄŸdurun kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliÄŸinden endiÅŸe duymasına neden olması halinde faile, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.

Suçun; çocuÄŸa ya da ayrılık kararı verilen veya boÅŸandığı eÅŸe karşı iÅŸlenmesi, maÄŸdurun okulunu, iÅŸ yerini, konutunu deÄŸiÅŸtirmesine ya da okulunu veya iÅŸini bırakmasına neden olması, hakkında uzaklaÅŸtırma ya da konuta, okula veya iÅŸ yerine yaklaÅŸmama tedbirine karar verilen fail tarafından iÅŸlenmesi hâlinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

​

ISRARLI TAKÄ°P SUÇUNA MARUZ KALINMASI HALÄ°NDE NEREYE ŞİKÂYET EDÄ°LEBÄ°LÄ°R?

Israrlı takip durumuyla karşılaÅŸan maÄŸdur en yakın polis merkezine giderek veya adliyelerde yer alan cumhuriyet savcılıklarına ÅŸikâyet dilekçesi vererek ÅŸikâyetçi olmalıdır. Sürecin maÄŸdur açısından psikolojik etkisi olması sebebiyle avukat desteÄŸi alınarak takip edilmesi süreci kolaylaÅŸtıracaktır.

​

ISRARLI TAKÄ°P SUÇUNDA UZLAÅžMA MÜMKÜN MÜ?

UzlaÅŸtırma, Türk Ceza Hukukuna özgü alternatif çözüm yolu olup uzlaÅŸtırma kapsamına giren bir suç nedeniyle fail ile maÄŸdur veya kanuni temsilcisinin, uzlaÅŸtırmacı denilen bağımsız üçüncü kiÅŸi tarafından anlaÅŸtırılmaları suretiyle uyuÅŸmazlığın giderilmesi sürecidir.

Bir suçun uzlaÅŸtırma kurumu kapsamında çözümlenebilmesi için uzlaÅŸtırmaya tabi olup olmadığı kanunda açıkça belirtilmelidir. SoruÅŸturulması ve kovuÅŸturulması ÅŸikâyete baÄŸlı olan suçlar uzlaÅŸmaya tabi tutulabileceÄŸi gibi, uzlaÅŸma kapsamı dışına da alınabilir. Åžikâyete baÄŸlı olan cinsel suçlar gibi ısrarlı takip suçu da uzlaÅŸma kapsamı dışında tutulduÄŸundan uzlaÅŸma mümkün deÄŸildir.

 

 

[1] Çakmut, KiÅŸilerin Huzur ve Sükununu Bozma ve Gürültüye Neden Olma Suçları, 54-64.

whatsapp.png
bottom of page