top of page
xff.jpg

MENKUL SATIÅž SÖZLEÅžMELERÄ°NDE TL CÄ°NSÄ°NDEN ÖDEME ZORUNLULUÄžU

MENKUL SATIÅž SÖZLEÅžMELERÄ°NDE TL CÄ°NSÄ°NDEN ÖDEME ZORUNLULUÄžU

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara Ä°liÅŸkin TebliÄŸinde belirtildiÄŸi üzere, Türkiye’de yerleÅŸik kiÅŸilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleÅŸmeleri dışında kalan menkul satış sözleÅŸmelerinde sözleÅŸme bedelini ve bu sözleÅŸmelerden kaynaklanan diÄŸer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaÅŸtırmaları mümkündür.

​

Ancak tebliÄŸde yapılan 19.04.2022 tarihli deÄŸiÅŸiklik ile, sekizinci maddenin dokuzuncu fıkrasının sonuna “Ancak sözleÅŸme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur.” cümlesi eklenmiÅŸ, on beÅŸinci fıkrasında yer alan “kararlaÅŸtırılması” ibaresi “kararlaÅŸtırılması, ödenmesi ve kabul edilmesi” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. Bu sebeple sözleÅŸme konusu ödeme yükümlülüklerinin artık Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunlu hale gelmiÅŸtir.

​

19.04.2022 tarihi itibariyle, taşıt sözleÅŸmeleri dışında kalan ticari nitelikteki taşınır mallar da dâhil olmak üzere, akdedilen taşınır satış sözleÅŸme bedeli döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaÅŸtırılabilecekse de sözleÅŸmeden kaynaklanan ödemelerin Türk parası cinsinden yapılması zorunlu olacaktır. 

Kamu kurum ve kuruluÅŸlarının veya Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ÅŸirketlerinin taraf olduÄŸu gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama dışında kalan sözleÅŸmelerde, sözleÅŸme bedelinin ve bu sözleÅŸmelerden kaynaklanan diÄŸer ödeme yükümlülüklerin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaÅŸtırılması, ödenmesi ve kabul edilmesi mümkündür. Bu sebeple belirtilen ÅŸirketler ile yapılacak taşınır satış sözleÅŸmelerinde döviz cinsi veya dövize endeksli ödeme yapılabilecektir.

​

Türk parası cinsinden yapılacak ödemelerde hangi tarihteki kurun dikkate alınacağı konusunda ilgili TebliÄŸ’inde herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

TebliÄŸin ardından bakanlık tarafından yapılan açıklamalar doÄŸrultusunda Türkiye’de yerleÅŸik kiÅŸilerin;

  • 19.04.2022 tarihinden önce kendi aralarında akdetmiÅŸ oldukları menkul satış sözleÅŸmelerinin ifası kapsamında 2022-32/66 sayılı TebliÄŸ’in yürürlük tarihi öncesinde dolaşıma girmiÅŸ bulunan döviz cinsinden kıymetli evraklar kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi ÅŸartı aranmayacaktır.

  • 19.04.2022 tarihinden önce düzenlenmiÅŸ faturalar kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi ÅŸartı aranmayacaktır.

  • Borsa Ä°stanbul A.Åž. Kıymetli Madenler ve Kıymetli TaÅŸlar Piyasası’nda döviz cinsinden gerçekleÅŸtirilen kıymetli maden ve kıymetli taÅŸ alım satım iÅŸlemleri ile bu iÅŸlemlerin takası kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi ÅŸartı aranmayacaktır.

​

 

DÖVÄ°ZLE Ä°ÅžLEM YASAÄžINA UYULMAYAN SÖZLEÅžMELERDE UYGULANACAK YAPTIRIMLAR

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanunu gereÄŸince, sözleÅŸmenin dövizle iÅŸlem yasağına aykırı akdedilmesi bir kabahat olarak kabul edilmektedir. Bu kabahatin gerçekleÅŸtirilmesi durumunda, 2022 yılı itibariyle her bir taraf için ayrı ayrı 14.200 TL ila 118.500 TL arası idari para cezası uygulanmaktadır. Söz konusu kabahatin bir tüzel kiÅŸinin yararına olarak iÅŸlenmesi halinde, ilgili tüzel kiÅŸiye de aynı miktarda idarî para cezası verilecektir. Ä°ÅŸbu para cezasında ise her yıl arttırıma gidilmektedir.

Dövizle veya dövize endeksli sözleÅŸme yapma yasağına aykırılığın tekrarlanması halinde ise verilecek idari para cezası iki kat olarak düzenlenecektir.

SözleÅŸmenin dövizle iÅŸlem yasağına aykırı akdedilmesi durumunda aykırılığa iliÅŸkin yaptırımlar ihbar üzerine, Cumhuriyet BaÅŸsavcılarının iÅŸlem tesis etmesi ile gerçekleÅŸir. Aykırılığın tespiti için; aykırılığı destekleyici fatura, sözleÅŸme örneÄŸi, fiyat teklifi gibi somut bilgiler aranacaktır.

​

TEBLİĞİN DEĞİŞİKLÄ°KTEN ÖNCEKÄ° HALÄ°

​

MADDE 8-

(9)- Türkiye’de yerleÅŸik kiÅŸilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleÅŸmeleri dışında kalan menkul satış sözleÅŸmelerinde sözleÅŸme bedelini ve bu sözleÅŸmelerden kaynaklanan diÄŸer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaÅŸtırmaları mümkündür.

​

MADDE 8-

 (15)- On altıncı fıkra hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kamu kurum ve kuruluÅŸlarının veya Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ÅŸirketlerinin taraf olduÄŸu gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama dışında kalan sözleÅŸmelerde, sözleÅŸme bedelinin ve bu sözleÅŸmelerden kaynaklanan diÄŸer ödeme yükümlülüklerin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak  kararlaÅŸtırılması mümkündür.

​

TEBLİĞİN DEĞİŞİKLİKTEN SONRAKİ HALİ

 

MADDE 8-

(9)- Türkiye’de yerleÅŸik kiÅŸilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleÅŸmeleri dışında kalan menkul satış sözleÅŸmelerinde sözleÅŸme bedelini ve bu sözleÅŸmelerden kaynaklanan diÄŸer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaÅŸtırmaları mümkündür.

(Ek cümle: RG-19/4/2022 - 31814) Ancak sözleÅŸme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur.

​

MADDE 8-

 (15)- On altıncı fıkra hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kamu kurum ve kuruluÅŸlarının veya Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ÅŸirketlerinin taraf olduÄŸu gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama dışında kalan sözleÅŸmelerde, sözleÅŸme bedelinin ve bu sözleÅŸmelerden kaynaklanan diÄŸer ödeme yükümlülüklerin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak (DeÄŸiÅŸik ibare: RG-19/4/2022 - 31814) kararlaÅŸtırılması, ödenmesi ve kabul edilmesi mümkündür.

whatsapp.png
bottom of page